Omgevingswet half jaar uitgesteld

De invoering van de Omgevingswet wordt met een half jaar uitgesteld, laat De Jonge weten aan de Eerste Kamer. De nieuwe datum voor de invoering staat op 1 juli 2023 in plaats van 1 januari 2023. 

De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten en ruim honderd regels en regelingen op het gebied van ruimtelijke ordening.  Daardoor moet het voor burgers en bedrijven makkelijker worden om een vergunning aan te vragen en voor gemeenten om die vergunning sneller te kunnen verlenen. Het is een wet waarin burger en maatschappij centraal komen te staan, de Omgevingswet in het leven geroepen om de verhoudingen tussen de overheid en haar burgers te verbeteren en de lokale democratie te versterken. Het geldt als een van de grootste wetgevingsprojecten in de parlementaire geschiedenis. De wet is in 2016 aangenomen, de invoering ervan is hiervoor vier keer uitgesteld.

Wat betekent de uitstel van de Omgevingswet

Met de nieuwe datum is er, volgens minister De Jonge, extra test- en oefentijd en is er ook meer tijd voor het oplossen van de problemen die voortkomen uit het intensieve keten testen. Gemeenten die al vóór de oude datum in de startblokken stonden kunnen door het uitstel hun werkprocessen niet afronden. De extra tijd wordt gebruikt om provincies en gemeenten van meer ondersteuning te voorzien.

Lees hier de brief aan de Eerste Kamer over de voortgang Implementatie Omgevingswet. 

De oplossing bij uw digitale transformatie

Multiscan biedt de oplossing bij uw digitale transformatie. Door onze technologie juist in te zetten is Multiscan in staat u te ontzorgen bij het digitaliseren conform de wet- en regelgeving en het veilig opslaan van uw archief, fysiek en digitaal.


“Door onze jarenlange ervaring en inzichten op het gebied van digitalisering waarbij Multiscan vele succesvolle overheidsprojecten heeft vervuld, ondersteunen wij u graag bij het in goede banen leiden van uw digitale transformatie.”


Meer informatie over de diensten van Multiscan? Neem contact op met een van onze specialisten via telefoonnummer: 0527-690216 of vraag hier een vrijblijvende offerte aan. 

nieuwe datum voor de invoering staat op 1 juli 2023.