Industriële sector groeit het snelst door digitaliseren

Bedrijven in de industriële sector investeren steeds vaker in het digitaliseren, is de uitkomst van het Strategie Trendsonderzoek van Berenschot. De industriële bedrijven zijn, dankzij deze investering, dé organisaties die het snelste groeien. Voor dit onderzoek zijn managers van 103 industriële bedrijven ondervraagd. Het jaarlijkse Berenschot-onderzoek maakt deel uit van een veel breder onderzoek naar het strategische agenda van het Nederlandse bedrijfsleven.

In vrijwel alle sectoren is het tekort aan mensen groot, denk aan de zorg en andere onmisbare dienstverleningen. Opvallend is dan ook de uitkomst van het onderzoek dat Berenschot deze zomer publiceerde. Alleen in de industriële sector wordt de oplossing in digitaliseren gezocht – en gevonden, aan de groei en omzet te zien van deze sector.

Industriële bedrijven waarbij de krapte in de arbeidsmarkt een belangrijk thema is, investeren veel meer (62 procent) in digitalisering dan de bedrijven waarbij het thema krapte niet op nummer één staat. Terwijl de vraag naar personeel toeneemt, zal de beroepsbevolking naar verwachting juist dalen.

10% meer groei dankzij digitaliseren

Volgens Luddo Oh, senior managing consultant van Berenschot, investeren de bedrijven die kampen met de krapte op de markt veel vaker in het digitaliseren van hun bedrijf. Met resultaat dat meer dan de helft van de respondenten uit de industriële sector optimistisch zijn, en verwachten dit jaar op een sterke groei van meer dan 10 procent. Een hoog percentage van hun omzet wordt gestoken in R&D: budget dat geïnvesteerd wordt in digitalisering, data analyctics, AI en cyber security. Hieruit blijkt dat sterk groeiende bedrijven duidelijkere keuzes maken.

Digitalisering binnen de financiële sector

Ook binnen de financiële sector blijft digitalisering dé driver voor verandering. Veel administratief werk wordt verder gedigitaliseerd. De financiële organisaties investeren net als de industriële sector flink in data analytics en AI waardoor cybersecurity en de digitale veiligheid steeds belangrijker worden.

Kleinere organisaties minder aandacht voor duurzaamheid

Duurzaamheid was dit jaar een ander belangrijk thema van het onderzoek. Volgens dit onderzoek hebben kleinere organisaties minder aandacht voor duurzaamheid in vergelijking met grotere organisaties. Zo hebben de grote organisaties bijna allemaal een duurzaamheidsstrategie en vaak een langetermijnvisie op duurzaamheid. Zij zijn beter voorbereid op de wetgeving die op de bedrijven afkomt. Kleinere organisaties zijn zich nog onvoldoende bewust van het belang van duurzaamheid en doen wat minimaal vereist is wanneer de overheid ze daaraantoe verplicht.

Bent u klaar om de digitale stap te zetten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aanvia info@multiscan.nl voor advies of bel naar 0527 690 216  voor één van onze specialisten.