Gemeente Breda introduceert nieuw online portaal voor toegang tot 850.000 gedigitaliseerde bouwdossiers

Sinds 2017 werkt de gemeente Breda aan het digitaliseren van 850.000 bouwvergunning. Alle bouw dossiers zijn digitaal. De gemeente Breda stelt deze ter beschikking via het publieke portaal. Hier zijn ruim 500.000 bouwtekeningen digitaal beschikbaar. Vanaf 1 juni 2023 kan iedereen informatie over een huis of gebouw vinden en downloaden. Op 13 juni is het portaal officieel gelanceerd.

Er is ruim 1,5 kilometer  bouwarchief gedigitaliseerd. Dit heeft de wachttijd voor dossierverzending drastisch verminderd

Er zijn door Multiscan 2,3 miljoen scans gemakt, wat resulteerde uit 1,5 km fysiek archief. In de periode tussen 1 november 2019 en 31 mei 2023 zijn er maar liefst 14.470 dossiers opgevraagd.

Van papier naar digitaal: Gemeente Breda introduceert innovatief portaal voor bouwvergunningen

Dus geen dagen wachten op het ontvangen van een bouwdossier. Het portaal stelt gebruikers in staat om eenvoudig te zoeken en met enkele klikken de informatie te downloaden. Het origineel wordt gevormd door de digitale bouwvergunningen, die de papieren versie vervangen. Grotendeels zijn de papieren vergunningen vernietigd, maar er wordt een representatieve selectie met fysieke bouwvergunningen bewaard.

Bron: Breednetwerk