Digitale bouwbedrijven hebben toekomst

Digitalisering speelt in ons dagelijkse leven een steeds grotere rol. Het beïnvloedt onze keuzes en bied zowel de consument als op zakelijk vlak veel mogelijkheden. De grote lijn die hierin centraal staat is dat het bedrijfsresultaat tot klanttevredenheid leidt. Zeker voor een traditionele branche als de bouwsector waarbij alles samenhangt met een integraal inzicht in het bouwproces. Toch zien we dat het tempo van het digitaliseren in de bouwsector aanzienlijk laag ligt. Uit onderzoek van de Nationale Benchmark (2019) blijkt dat 83% ontevreden is over de snelheid hiervan. Documentatie raakt zoek of is verouderd waardoor het niet werkbaar is en fouten ontstaan.

De bouwsector staat nog maar aan het begin van de digitale transformatie. Er komt wel steeds meer aandacht voor digitalisering maar er wordt nog te weinig actie ondernomen om deze transformatie door te zetten. Afstappen van de oude manier van werken en een nieuwe digitale manier adopteren is voor veel bedrijven een stap die huiverig maakt. De ouderwetse pen en papier zal uiteindelijk plaats moeten maken voor real-time informatie uit de Cloud wat voort zal vloeien in een transparant partnerschap.

Naast dit gegeven zorgt digitalisering ook voor het duurzamer maken van de bouwsector. Met name door het papierloos werken. Er wordt hedendaags nog veel bijgehouden en uitgewerkt op papier, denk aan het versturen van offertes en facturen en het bijhouden van de planning. Dit alles zorgt voor belasting van het milieu en voor inefficiënte werkprocessen. Wanneer alle benodigde documentatie digitaal aanwezig is kan iedereen ten alle tijden over dezelfde informatie beschikken, of het personeel zich nu op kantoor of op de bouwplaats bevindt. Daaropvolgend zal de foutgevoeligheid afnemen doordat alle partijen altijd de juiste digitale, actuele en kwalitatieve data kunnen raadplegen.

Voor bouwbedrijven zorgt een gedigitaliseerd archief voor een efficiëntere ontwerpfase door het gebruik van 3D-scans en BIM-modellen. Daarbij kan er gebruik worden gemaakt van nieuwe technologieën die zorgen voor het mogelijk maken van de zogenaamde massa maatwerkproductie. Het digitaliseren van bouwtekeningen zal dus een verbeterde productiviteit met zich meebrengen die u veel kosten zal besparen.

Het afdrukken van dusdanige grote hoeveelheden papier geven geen garantie voor een succesvol bouwproject. Integendeel, het hebben van een centrale database met een opgeschoond archief voorzien van juiste informatie wel.

Alle voordelen op een rij:

  • Eén centrale database
  • Duurzaamheid
  • Kostenbesparing
  • Transparant partnerschap voor alle betrokken partijen
  • Afname van faalkosten
  • Kwalitatieve data
  • Afname herstelwerkzaamheden
  • Efficiënter inrichten van bouwprocessen

Wanneer u uw bouwtekeningen en documentatie bij Multiscan laat digitaliseren zorgen wij ervoor dat de juiste metadata wordt toegekend en de gedigitaliseerde documentenstructuur zodanig wordt ingericht zodat deze direct beschikbaar is voor de implementatie in uw digitale werkprocessen.

Het integreren van digitale aspecten vormt een belangrijke succesfactor in de bouwsector. Het helpt mee bij het efficiënter inrichten van uw bouwprocessen, zorgt voor het afnemen van faalkosten en het nemen van doelgerichte beslissingen met betrekking tot inzicht, overzicht en het aansturen van uw werknemers door de altijd en overal beschikbare kwalitatieve data.

Meer weten over het digitaliseren van uw bouwdossiers? Neem dan contact op met een van onze specialisten via telefoonnummer: 0527-690216 of vraag een vrijblijvende offerte aan via info@multiscan.nl.